maandag 6 juni 2011

Rustdag - Chasseneuil-du-Poitou

Na acht ritten was het tijd om even terug te blikken. Wat had deze onderneming tot nog toe gebracht, vroeg hij zich af. Een waaier aan emoties en stemmingen, dat zeker. Van irritatie over zenuwachtigheid, verdriet, onzekerheid, blijheid, loomheid, paniek, verveling, enthousiasme, wrevel naar rust, vertedering, genot,bewondering.

Hij was door Nord Picardie, langs Isle de France, door de Loire-vallei naar Poitou-Charentes gereden. Hij had ontelbare rivieren en kanalen gevolgd of overgestoken, van de majestueuze Seine en Loire tot de lieftallige Aisne, Loir, Vienne, Clain, Vesgre, Somme, Schelde, Oise,Eure.  Piepkleine kerkjes en kapelletjes, indrukwekkende kathedralen, van gothiek tot romaans, al dan niet ter ere van St Jacques, stadhuizen en belforten, kloosters en abdijen, oude pelgrimshospices, kastelen, donjons en boerderijen was hij langs gereden.

Eindeloze graanvelden, maar ook wijngaarden, vormden urenlang zijn decor. Hij ontdekte verrassende stadjes als Cambrai, Compiègne, Vendôme, tientallen nog onbekender dorpjes met lyrische namen. Hij reed door de vroegere rijken van Merovingers en Romeinen, van Karel de Grote, Keizer Karel, Napoleon, Lodewijk XIV en volgende. Te veel om in zich op te nemen. De indigestie nabij. Een race doorheen geschiedenis, natuur en cultuur.

Hij genoot nog even van het kleine Poitiers, groots in haar verleden, en sloot de rustdag af met garnaaltjes op een bedje van krokante groentjes, carpaccio van St Jacobsschelpen met een pesto van gekonfijte tomaten, rosette van kalfsvlees met morieltjes en een tartelette van rode vruchten, begeleid door een Sancerre.




1 opmerking:

  1. Hallo Roger,

    even een klein berichtje uit naam van de vrolijke vrienden van RCMO.
    Gisterenavond vergadering gehad (de laatste van dit Rotaryjaar in de kraanbrug - Gunter heeft letterlijk 'z'n handdoek aan z'n stoel gehangen') en het hoofdonderwerp van de avond was toch wel je trip naar Santiago.
    Niets dan bewondering voor zowel je prestatie, onbaatzuchtigheid als ook je dagelijkse blogberichtjes.
    Deze worden door de meeste van onze leden actief gelezen en genieten algemeen van een grote inhoudelijke bewondering. Niettegenstaande de eenzame uren op je fiets, moet je weten dat hier op het thuisfront heel wat mensen je belevingen op de voet volgen en onze gedachten nooit ver van je af zijn!
    Nog veel succes en vooral veel plezier aan het het vervolg van je trip.
    We blijven het vanuit Mechelen van zeer nabij opvolgen!

    Rotarische groeten,

    David

    Uit naam van de hele club RCMO

    BeantwoordenVerwijderen