donderdag 2 juni 2011

Devotie - Rit 5 : Epône-Chartres

Km: 78    Gemiddelde: 22/U    Wind:  NW3bf     HS:  116     Stemming : rustig

Hij zou er een rustige dag van maken. Hij kreeg wel meteen een zeven procenter onder de wielen geschoven, maar die ging hij gezwind aan 13/u naar omhoog. Hij was fier. De training deed haar werk. Medisch begeleider Toon eiste, terecht, een dank u en een kaars in Compostela, dit na nog wat telefonisch advies in verband met een quadriceps die wat sputterde. Zadel toch maar weer een beetje hoger, maar net niet zoals tevoren. Hij vond vroeger Merckx belachelijk als die steeds aan zijn zadel prutste. Zie hem nu bezig.

La Douce verscheen stilaan zoals hij ze graag zag. Eerst nog schroomvol, daarna in haar volle schoonheid, uitnodigend voor een flirt, die hij zou proberen vast te houden tot het afscheid alweer zou volgen. De rustige rugwind woei hem naar zijn volgende stopplaats. Irritaties en frustraties van de laatste dagen had hij achter zich gelaten. Zou de loutering van de Compostela-tocht uiteindelijk zijn begonnen ? Misschien moest hij dat wel als doel stellen : weg met zenuwachtigheid over pietluttigheden, voor altijd. Hij betrapte er zich ook op dat hij dag drie zonder balen was doorgekomen. Op vakantie was dag drie altijd uitkijken geblazen, dat wist zijn omgeving al.

Chartres straalde, haar majestueuze kathedraal als een heerser op een troon. Binnenin werd hij stil, ontroerd door zoveel schoonheid. Vroomheid en devotie waren voor hem geen dagdagelijkse woorden, maar de rijke schoonheid ontsproten uit godvruchtigheid had kon hij niet ontkennen. Even stond hij ook stil bij Polleke, die vandaag afscheid had genomen van zijn vader. In de moeilijke omstandigheden had Polleke de avond voor vertrek nog eens de rit naar Doornik verkend om toch die rotomleidingen te kunnen mijden. Die ganse rit kliefde hij zich door de wind, eenzaam op kop, alleen met zichzelf en zijn vader vermoedelijk.

Zijn Compostela-tocht was nu echt begonnen voelde hij. Hij kocht zichzelf een zakje Mentchikoffs, in meringue gedoopte praliné bonbons. De portie was groter dan die van de vorige snoepjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten