zaterdag 4 juni 2011

Inventeur - Rit 7 : Vendôme-Tours

Km: 70    Gemiddelde: 20/U    Wind:  NO2bf     HS:  120     Stemming : hoopvol

Net nu hij de routine van de dagelijkse rituelen begon te krijgen, oversliep hij zich. Die dagelijkse rituelen was wel wat. Het begon de avond tevoren : bagage uitladen, inchecken, alle electronica opladen, vitamientjes slikken, eten, blog schrijven. Halfzeven op, om zeven ontbijt, vitamientjes slikken, routekaartjes verwisselen,wegstrookje op de fiets kleven, drinkbussen vullen, noodrantsoen in het rugzakje, bagage inladen, uitchecken. Vandaag dus met een uur vertraging.

De lucht werd langzamerhand zwanger van zwoelheid. Vannacht of morgen gegarandeerd gedonder. De perfecte staat van de franse wegen zorgde voor rustige vastheid. Geen Compostelagangers te bespeuren. Enkel een haas kruiste af en toe zijn pad. Het moet hier goed toeven zijn in het jachtseizoen, dacht hij.  

Aan de zoveelste wegvergissing stond daar plots Victor, die hij aanvankelijk voor een compostela-stapper met een bagagewagentje aanzag. Victor was echter ex-parachutist bij het franse leger, maar ze hoefden hem niet meer. Hij was dan maar inventeur geworden en had zich gestort op creaties met ijzerafval ‘qu’il cherchait dans les poubelles’. Waren ijzervreters net niet welkom in het leger, dacht hij bij zichzelf ? ‘Met die racefiets kan je niets aanvangen, zei Victor. Je kan er geen karretje aanhangen. Zonder karretje ben je verloren. Naar Parijs rij ik altijd met een karretje.’ Het zal wel. Zowel het praktische als het esthetische van Victor’s creaties ontsnapten hem. Maar grappig, dat zeker. Vooral de constructie speciaal gemaakt voor de Compostela-gangers vond hij geniaal. Hoe ver kan de geest van een mens afdwalen ?

Het eerste bordje van de route des vignobles de la touraine bood zich aan. Kronkelende wegen langsheen de wijngaardvelden brachten hem naar zijn bestemming. De chateaus straalden nog steeds de grandeur van weleer uit. De avondstemming in het oude Tours werd zwaar verstoord door de verwachte stortregens, maar de Vouvray maakte alles goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten