woensdag 15 juni 2011

Jeugd - Rit 15 : Pamplona-Logroño

Afstand : 106 km  Gemiddeld : 21/u  Wind : W 3bf  HS : 130 Stemming : verzekerd

Met weemoed nam hij afscheid van Pamplona. Voor hem was het ondenkbaar dat net in deze stad de gewelddadige stratenloop met stieren plaats vond.

De clash der generaties duurde net geen 5 kilometer. Bij de eerste helling werd duidelijk dat leeftijd niet relatief is. Als een hinde, in grootse stijl klom de jonge god die met hem mee fietste elke helling op alsof het niets was. Kijk mama, zonder handen, letterlijk met momenten. Het besef dat hij zich wel jong van hart en geest kon voelen, maar dat het lichaam over leeftijd beslist, drong nu sterk tot hem door. Tweeënzestig-jarige jongeling klonk nu plots heel pretentieus. Beter iets anders verzinnen.

Een vroege start was geen luxe, want de verzengende zon drukte al heel snel op het ritme. Pittige heuvels volgden elkaar zeer snel op. De pittigste rit die hij tot nog toe had gehad. De Spaanse furie onderwierp hem meteen. Hij vleide zich onderdanig bij haar neer.

Pelgrims alom, in trosjes en bosjes. Nu waren ze daar, nu hij ze niet meer nodig had. En als je ze al aansprak, dan kenden ze geen engels. ‘Did you come all the way from Korea ?’ ‘Hihi, yes swim and walk, hihi.’ Was dat nu zo’n stomme vraag ? ‘Where are you from ?’ ‘Germany’. ‘Where did you start ? ‘St. Jean. Verder geen gebenedijd woord kreeg je eruit. ‘Waar kan ik hier een stempel halen ? ‘ ?Que ‘. Wat vertellen die mekaar op die bevolkte slaapzalen vroeg hij zichzelf af. Ze kennen niet eens engels. Waarschijnlijk het soort chit-chat dat hij jarenlang moest aanhoren tijdens zijn zakenreizen. ‘Oh, from Belgium, is that in France ? Do you have a family ? Ja, die had hij. En dan ? How old are your kids ? enzovoort, enzovoort. Prietpraat van hier tot ginder. Of het ander extreem, de hele levensgeschiedenis met de meest pikante details, zoals hij die kreeg van Jean in Bonneval. Zijn vrouw had hem na 21 jaar laten zitten, mais voici ma nouvelle copine. Eeuwige trouw, vaak berouw.

Terwijl de betogers in Madrid al een tijdje hadden opgekrast, bleven ze in Logroño hardnekkig verder protesteren, zij het op veel kleinere schaal. Even voelde hij zich opnieuw soixante-huitard en hoopte vurig dat hun protest een beter product zou voortbrengen dan dat van zijn generatiegenoten. Uit sympathie at hij de geroosterde ribbetjes en dronk er een niet nader te omschrijven wijn uit Galicië bij.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Roger
    Dikke proficiat voor je prestatie tot hiertoe!
    Onze zusterclub in Bourg en Bresse heeft ook al gevraagd hoe het met je is, ik bezorg hun de link naar je blog.
    Doe zo verder!
    Groetjes
    Marina en Guido

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roger, we zijn gewoon apetrots op jou . Ge zijt goe bezig he man ! Alle dagen zoveel kilometers met het fietske rijden en dan nog zo'n fantastische verslagen schrijven ! Ge moet het maar doen hé ! Zondag hebben we alvast een Omer meer gedronken , gewoon om jou te steunen in je noeste arbeid om Compostella te bereiken !
    Groetjes Patrick , Nora

    BeantwoordenVerwijderen