maandag 23 mei 2011

Rijkdom

Rijkdom en macht erotiseren. Dat hebben de DSK's, Tiger Woods, Schwarzeneggers en vele anderen van deze wereld al bewezen. Voor onze politici geldt dat blijkbaar niet volgens Radio 1, maar dat waren dan ook de De Croos en De Van de Lanottes die ze interviewden. Voor mij als man moeilijk te beoordelen, maar die lijken me ook maar niks.

Niets nieuws onder de zon natuurlijk. Het is van alle tijden, en zeker frans. Bekende middeleeuwse schrijvers hadden het spel al door :

Overal in 't land heerst de ontucht
haar macht groeit, ze is bijna heilig
De kuisheid is nergens meer veilig
en is zelfs de abdijen ontvlucht
(Guillaume de Lorris,eerste deel,De Roman van de Roos,1225)

Nu leerde ik waarom die zwaar gekwelden
Veroordeeld zijn : ze zondigden het meest
Doordat ze wellust boven rede stelden
(Dante Alighieri, De goddelijke komedie, Hel, Canot V, 1306-1321)

Rijkdom is gelukkig ook gulheid, zoals van die honderden sponsors die hebben bijgedragen tot ons Compostela-project. Delen met hen die misschien niet eens kunnen fietsen, laat staan een fiets kopen, nog nooit een hotel of restaurant van binnen hebben gezien, voor wie foie gras misschien wel als een scheldwoord klinkt. Wie weet krijgen we niet evenveel rijkdom van hen terug, die van het lot leren dragen, de kleine dingen van de dag intenser beleven.

Onze doelstelling van 2100 km (10500 €) is al ruimschoots bereikt, maar de teller loopt nog tot de dag van vertrek.

BEDANKT LIEVE SPONSORS.

Vanaf volgende zondagavond krijg je het dagelijkse verhaal van een 62-jarige jongeling op weg naar Compostela met de racefiets. Het wordt een mengeling van fictie en realiteit, met fictie als realiteit en realiteit als fictie. Of ook weer niet. Wie zal het zeggen.

Reacties op mijn blog zullen zeker plezier doen en moed geven. Aarzel dus niet.

Tot volgende week.

De teksten zijn geciteerd uit het boek van Bart Van Loo : Eten, Lezen,Vrijen - De Frankrijk-trilogie. Dat wordt onze leesgezel op de lange tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten